http://www.imdb.com/title/tt0268978/
Un film de oscar, o capodopera a cinematografiei care te lasa mut. Russel Crowe interpreteaza magnific rolul lui John Nash, un geniu schizofrenic preocupat de numere si ecuatii. Un film bazat pe povestea reala a unei minti sclipitoare care in 1994 a fost laureat al premiului Nobel pentru teoria sa in economie.
Filmul debuteaza cu Nash student la Princeton care nu frecventeaza cursurile dar este preocupat de crearea unei teorii unice in economie care sa-i aduca celebritatea. Un student singuratic, ironic pe alocuri si chiar arogant uneori, care-si dedica fiecare moment calculelor si ecuatiilor. Singurul de care se apropie este colegul sau de camera care ii devine si cel mai bun prieten.
Mai tarziu, in viata sa de profesor, o cunoaste pe Sylvia, o studenta care-i va deveni sotie si care-i va ramane alaturi intreaga viata, care-l va sprijini si va avea grija de el si datorita careia Nash reuseste sa se lupte cu schizofrenia.
Regizorul Ron Howard reuseste sa ne introduca in realitatea acestei boli. Abia la jumatatea filmului, realizam ca sclipitoarea minte matematica, era pierduta intr-o lume imaginara, ca Nash nu stia sa faca diferenta intre ceea ce era real si ceea ce era imaginar.
Va imaginati cat este de greu pentru un geniu sa inteleaga ca realitatea sa nu este aceeasi cu realitatea celor din jur, sa nu mai stii ce este real si ce nu, daca ceea ce vezi este si ceea ce vad ceilati sau vezi doar tu? Cum sa reusesti sa faci diferenta?
Ei bine, aici intervine marele geniu a lui John Nash, din dragoste pentru familia sa, pentru sotia si pentru munca sa, el reuseste sa faca diferenta. Alege sa nu se lase pierdut nici in lumea imaginara, nici in lumea medicamentelor.
Din dragoste pentru sotia sa, din dorinta de a simti ceva atunci cand o strange in brate si din dorinta de a duce o viata normala, Nash reuseste sa invinga boala, reuseste sa faca diferenta intre ceea ce vede doar el si ceea ce vad si cei din jur. O lupta incredibila a unui geniu care stie ca mintea sa este mai puternica decat boala.
Scena din clubul universitatii  cand toti isi prezinta omagiile, este …fara cuvinte.
Crowe reuseste poate in acest film sa faca cel mai bun rol al sau, traieste efectiv sentimentele lui John Nash, mersul, felul de a vorbi, de a privi, totul transmite realitatea acestei boli.
„I’ve made the most important discovery of my life. It’s only in the mysterious equation of love that any logical reasons can be found. I’m only here tonight because of you. You are the only reason I am…you are all my reasons.”
Acesta este discursul lui John Nash cand a primit premiul Nobel, dragostea este cea care pana la urma pune totul in miscare, care iti da puterea de a lupta chiar si cu propria minte.

Un film genial pe care il recomand din tot sufletul si care merita vazut.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s