Girl with a pearl earring (2003)
In secolul 17 in Olanda pictorul Johannes Vermeer ne lasa un tablou invaluit in mister pana in zilele noastre intrucat nu se cunosc amanunte despre modelul sau, fata cu cercel de perla.
S-a speculat ca ar fi fost o servitoare in casa pictorului, fara a exista insa dovezi in acest sens.
Filmul incearca sa recreeze viata misterioasei fete.
Scarlet Johansson interpretand-o pe Griet, intruchipeaza puritatea si candoarea in acest film.
O fata saraca, vine sa lucreze in casa marelui pictor. Servitoarea devine asistenta sa, invata sa amestece culorile, sa speculeze asupra luminilor si umbrelor, Greet ii intelege munca mai mult decat o fac ceilalti, ea vede frumusetea acolo unde altora li se pare banal.
Vermeer, interpretat de Colin Firth, a fost un pictor reticent si genial , singuratic si arogant, totodata capul unei familii numeroase si avand ca protector si unica sursa de venit, un nobil capricios. Acesta este cel care il convinge sa picteze portretul frumoasei servitoare, urmarind ca la sfarsit s-o duca in patul sau.
Absorbit de geniul sau, Vermeer se izoleaza de lume, chiar de propria familie, in preajma sa, trebuiau sa mearga in varful picioarelor pentru a nu-i deranja concentrarea. La fel este si Griet, tacuta, singuratica, dar la ea, totul decurge din nevinovatie, din naivitate.
Intre cei doi se creeaza o legatura invizibila, tacerea intre ei, e plina de intelesuri.Momente ca cel in care Vermeer o instruieste pe Griet cum sa-si tina fata in unghiul potrivit pentru a capta lumina cea mai buna pe gura ei, sau atunci cand o invata sa amestece culorile iar degetele lor se ating, reusesc sa transmita pasiunea care mocnea intre cei doi.
Este un film frumos, foarte bine realizat, care aduce in prim plan istoria crearii unui tablou celebru, dar si imaginea acelei epoci, a modului de viata din acele timpuri in Olanda.
Va doresc vizionare placuta, este un film care merita a fi vazut!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s