Paine de casa

paine de casa paine de casa paine de casa paine de casa

 Ingrediente:

1 kg faina, 25 g drojdie proaspata sau 7 g uscata, 625 ml apa calduta, 2 linguri ulei, 2 linguri zahar, 2 lingurite sare, optional se poate adauga si 1 ou.

Preparare:

Eu pregatesc painea cu ajutorul masinii de facut paine dar o putem  face si fara – nu trebuie framantata foarte multa.

In masina, adaug intai lichidele si apoi ingredientele solide.

Apa calduta prima data, uleiul, cateodata adaug si un ou, zaharul si sarea.

Urmeaza faina si la urma presaram drojdia. Trebuie sa avem grija sa nu se intalneasca sarea cu drojdia.

Masina mea are capacitate doar pentru 1 kg de aluat, prin urmare ar trebui sa pun doar 500 g de faina. Insa, daca o ajut putin, lucreaza foarte bine si cu cantitate dubla🙂.

Aleg programul de framantare si crestere de 1 ora si jumatate. Din cand in cand, ajut masina amestecand cu o lingura de lemn.

Practic masina framanta jumatate de ora si 1 ora sta painea la crescut. Dupa jumatatea de ora de framantat, pe o suprafata unsa cu ulei scoatem aluatul si mai framantam 1-2 minute, nu mai mult, sa ne asiguram ca s-au omogenizat bine ingredientele. Punem aluatul inapoi in masina si lasam sa creasca. Avem grija, cand se apropie de capac, e  gata; nu trebuie sa stea o ora deoarece o sa dea pe dinafara.

Daca nu aveti masina, din cei 625 ml de apa calduta, punem separat intr-un castron sau borcan, o ceasca de apa calduta, desfacem drojdia, 1 lingurita de zahar si 2-3 linguri de faina, amestecam si lasam maiaua sa creasca 10-15 minute la loc caldut si ferit de curenti.

In mijlocul fainii, facem o gropita si turnam maiaua, uleiul, restul de apa si zahar, sarea si aducem faina dinspre margini spre mijloc.
Incepem sa framantam pe o suprafata unsa cu ulei. Parerea mea este ca in general cand framantam aluat, sa incercam sa ne ajutam mai mult de ulei si mai putin de faina deoarece iese mult mai pufoasa painea, cozonacii, etc.

Framantam bine pana nu se mai lipeste aluatul de maini. Ungem o folie alimentara cu putin ulei, acoperim cu ea aluatul, mai punem deasupra un stergar curat si dam la loc cald si ferit de curenti pana isi dubleaza volumul.

Dupa ce trece perioada de crestere, scoatem aluatul pe masa, mai framantam foarte putin, mai mult ca sa-I dam forma rotunda finala. Din acest aluat putem fie sa facem o singura paine mare rotunda, fie il impartim in doua si facem 2 painici rotunde sau patrate, putem sa le si impletim si apoi sa presaram cateva seminte de susan sau mac.

Pregatim tava, o ungem cu ulei si presaram cu faina, punem painea, putem presara si pe ea cu un pic de faina (nu e obligatoriu, sunt persoane carora nu le place asa si atunci o lasam asa simplu). Acoperim iar cu stergar si mai lasam in acelasi loc caldut, cam jumatate de ora sa mai creasca un pic.

Stropim painea cu putina apa rece si o crestam cu un cutit in forma de cruce (sa iasa aburul).

Dam tava la cuptorul preincalzit inainte cu 10-15 minute, lasam pana se rumeneste frumos.

Painea facuta in casa, e deosebit de buna si credeti-ma pe cuvant, nu se compara cu cea din comert. Si culmea, fara sa-i adaugam conservanti, se pastreaza cateva zile si nici nu se intareste.

Pofta buna!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s