Cozonac pufos umplut

Cozonac pufos umplut Cozonac pufos umplut

Mult timp mi-a fost teama sa ma apuc sa fac cozonac, stiam ca trebuie sa fie framantat muuult, s-ar putea sa-ti iasa sau nu🙂
Surpriza a fost sa descopar aceasta reteta, incurajata si de alte fete care au pus-o in practica, am zis sa incerc si sincer nu mi-a parut rau, framantatul dureaza cel mult 30 de minute si iese un cozonac crescut, pufos si atat de bun ca se topeste in gura. Trebuie sa multumesc pentru reteta fetelor de la Bucataresele vesele!

Ingrediente :

Pentru aluat: 1 kg faina cernuta, 300 g zahar, 1 praf de sare, 50 g drojdie, 650 ml lapte, 4- 5 galbenusuri, 5 linguri margarina rama topita, coaja rasa de lamaie si portocala, esente de rom si vanilie, 1 ou pentru uns.

Pentru crema: 250 g margarina Rama, 300 g zahar, 3 plicuri zahar vanilat, 4 linguri cacao.
Nuci, stafide, rahat

Preparare:

In laptele caldut (NU fierbinte), amestecam sarea, zaharul si drojdia si lasam sa dospeasca aproximativ 15 minute.
In mijlocul fainii, adaugam maiaua, galbenusurile, coaja rasa de la lamaie/portocala si esentele. Framantam pana aluatul devine omogen. Adaugam cele 5 linguri de margarina topita si continuam sa framantam pana ce aluatul se lucreaza bine. In timpul framantarii, ne ungem din cand in cand mainile sau aluatul cu foarte putin ulei. Acoperim aluatul cu un prosop curat si eventual peste prosop, mai asezam o paturica si lasam intr-un loc cald si ferit de curenti pana isi dubleaza volumul, aproximativ 1 ora.

Intre timp pregatim crema, amestecam la mixer margarina cu zaharul si cacao pana obtinem o crema omogena.

Dupa ce a crescut, cantarim aluatul si-l impartim in sase parti egale, din care vom impleti cate trei, obtinand 2 cozonaci.
Fiecare parte o intindem sub forma de dreptunghi pe masa presarata cu un pic de faina, o ungem cu crema impartita si ea in sase parti, si presaram pe o foaie stafide, pe alta nuci tocate si pe a treia, rahat taiat in bucatele mai mici.

SAM_3875

Cele trei foi le rulam fiecare in parte si apoi le impletim, obtinand primul cozonac.

SAM_3876

Mutam in tava de cozonac unsa cu unt sau margarina si presarata cu faina.

SAM_3877

Procedam la fel si cu cel de-al doilea, acoperim tavile si lasam la loc caldut o ora. Dupa ce au crescut, ungem cozonacii cu oul batut si putem presara deasupra zahar, seminte de susan sau mac sau lasam asa. Inainte cu 10-15 minute sa dam cozonacii la cuptor, aprindem aragazul. Se lasa la cuptor pana trec testul scobitorii la foc mediu spre mic, pe treapta a 2 a a cuptorului. Oprim cuptorul si lasam 15-20 de minute in cuptorul stins sa se raceasca.

Un pont ar fi inainte sa dam cozonacii la cuptor, sa acoperim cu o bucata de hartie de copt unsa cu grasime.

Pofta buna si nu ezitati sa incercati reteta pentru ca merita cu adevarat!

Cozonac pufos umplut

Cozonac pufos umplut

Cozonac pufos umplut

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s