Pasca cu ricotta

PASCA CU RICOTTA

pasca cu ricotta

De anul trecut mi-a ramas intiparita pe creier o poza cu o pasca foarte aratoasa a Iulianei Florentina Avram.

Nu mi-a iesit mie zebra ca in poza ei (poate din cauza ca am intins foaia prea mult), dar cu siguranta este o reteta de pasca pe care o voi repeta de multe ori de acum inainte.
Stiti cum e cu pasca, multi ar renunta la aluat, in schimb adora crema de branza.
Ei, de data asta, echilibrul este perfect, aluat atat cat trebuie, unde mai pui ca e si combinat cu nuci, iar crema fina si catifelata.

Ingrediente:

280 g faina, 130 ml lapte, 50 g zahar, 2 galbenusuri, 40 g unt, 15 g drojdie, 1 praf de sare, coaja rasa de la o jumatate de lamaie;

Pentru umplutura: 2 albusuri, 50 g zahar, 3 linguri generoase cu cacao, 80 g nuci macinate putin mai grosier;

Pentru topping: 500 g ricotta, 2 oua, 130 g zahar, 115 g stafide, 3 linguri gris, esenta de vanilie, 3-4 linguri coniac.

Preparare:

Inainte de a spune cum se preapara, trebuie sa precizez ca ingredientele trebuie sa fie  la temperatura camerei.

Acestea fiind spuse, topim untul;  facem o maia din drojdie, 3-4 linguri de lapte (din cele 130 ml) si 1 lingura de faina.
Lasam 10 minute, timp in care batem bine galbenusurile cu restul de zahar si laptele caldut (nu fierbinte), pana se dizolva zaharul.

In mijlocul fainii, facem o gropicica si adaugam maiaua, laptele, un praf de sare si incepem sa framantam adaugand treptat untul topit si caldut. Framantam in jur de 10-15 minute pana ce aluatul devine elastic si nu se mai lipeste de maini. Lasam sa creasca 40-60 de minute (pana isi dubleaza volumul) intr-un loc cald si ferit de curenti dupa ce am acoperit anterior cu un prosopel.

Pentru umplutura, batem albusurile spuma si le amestecam cu nuca macinata, zaharul si cacao.

Pentru topping, stropim stafidele cu coniac si le lasam sa se hidrateze; amestecam ricotta cu ouale, zaharul esenta de vanilie si grisul. La sfarsit, incorporam si stafidele, amestecand usor.

Pe o suprafata unsa bine cu ulei, intindem cu sucitorul aluatul intr-o foaie dreptunghiulara.
Deasupra, intindem uniform toata umplutura de cacao si rulam apoi aluatul.
Taiem in 12 bucatele egale (mie mi-au iesit 2 mici in plus😛 )
Intr-o tava rotunda de tort cu un diametru de 24 cm, unsa in prealabil cu ulei sau unt si presarata cu faina, asezam rulourile lasand un pic de loc intre ele, le acoperim si lasam sa creasca.

Cand au crescut, dam forma la cuptorul preincalzit timp de aproximativ 25 de minute sau pana s-au facut pe jumatate, la temperatura medie.

Scoatem tava, asezam deasupra toppingul de ricotta presam usor cu spatula pentru a patrunde si printre spatii, dam din nou tava la cuptor pentru inca 20 de minute sau pana se face si crema de ricotta.

Pudram cu zahar pudra si servim dupa ce s-a racit!

Hristos a Inviat, Paste fericit si lumina in suflet va doresc!

pasca

PASCA CU RICOTTA

One response »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s