Pasca cu branza dulce

pasca

Ingrediente:

Pentru aluat: 400 g faina, 20 g drojdie proaspata, 150 g zahar, 3 galbenusuri, un sfert lingurita rasa de sare, 2 pliculete de zahar vanilat, 180 ml lapte, 100 ml ulei, 35 g unt topit, coaja rasa de lamaie si portocala, esente de rom si vanilie.

Umplutura: 500 g branza proaspata, 2 galbenusuri, 1 ou intreg (daca compozitia cere, putem sa mai adaugam un ou), stafide aurii, coaja rasa lamaie si portocala, 1 plic zahar vanilat, un praf de sare, un ou pentru uns.

Preparare:

Prima data facem o maia din 2 linguri faina, 1 lingurita zahar, drojdie si lapte caldut, nu fierbinte – jumatate de ceasca. Lasam sa dospeasca cateva minute.
Intre timp, am batut galbenusurile cu zaharul, zaharul vanilat pana devine ca o crema onctuoasa.
In mijlocul fainii cernute, adaugam maiaua dospita, galbenusurile, laptele caldut ramas, esentele si coaja rasa de la lamaie si portocala. Cu o lingura de lemn amestecam bine toate ingredientele apoi incepe distractia🙂 Ne ungem mainile cu amestecul de ulei si unt topit si incepem sa framantam bine bine, cam jumatate de ora. Nu adaugam faina, tot timpul ne ungem mainile cu ulei si unt sau ungem aluatul putin, si framantam si framantam si-i dam si pumni si-l si trantim sa-i scoatem aerul, pare greu dar nu e chiar asa. Dupa ce vedem ca face basicute, e bun de lasat la dospit acoperit si intr-un loc caldut fara curenti, cam o ora si jumatate.

Dupa ce si-a dublat volumul, oprim o bucata mai mica din care vom face cele trei corzi pentru impletitura de pe margine si crucea de pe mijloc.

Imbracam o forma de tort cu hartie de copt (e mai usor) dupa ce anterior am uns forma cu unt sa se lipeasca mai bine hartia si totodata ajuta si pasca. Intindem o foaie de diametrul formei, aproximativ 1 cm grosime, o asezam in forma iar din aluatul ramas, oprim o bucatica mai mica pentru cruce iar restul aluatului il impartim in trei parti egale din care intindem corzile groase cam cat degetul mic pentru ca oricum vor mai creste. Facem o impletitura din corzi si o asezam deasupra foii din forma pe marginea acesteia.

SAM_3871

In mijloc punem umplutura obtinuta din branza proaspata amestecata cu celelalte ingrediente, cu atentie sa nu depaseasca impletitura. Peste umplutura asezam crucea cu atentie, la mine s-a scufundat putin😀 . O lasam intr-un loc caldut cam 15 minute, apoi o ungem peste tot cu oul batut, inclusiv umplutura. O dam la cuptor la foc mediu spre mic  pe treapta a doua cam 30-35 minute iar spre sfarsit acoperim pasca cu hartie de copt sa nu se arda impletitura. O scoatem din forma doar dupa ce s-a racit complet.

Paste fericit va doresc!

pasca

pasca

pasca

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s