rulada din bezea cu fructe de padure

Rulada din bezea si fructe de padure

Este un desert care se topeste in gura atat este de bun, bezeaua este crocanta la exterior si moale la interior, iar dulceata bezelei este contrata de gustul acrisor al fructelor de padure si de migdale.
Asa ca doamnelor, domnilor, daca vreti sa impresionati pe cineva va invit sa luati notite, cu siguranta ve-ti reusi.

Ingrediente: 4 albusuri, 225 g zahar tos, un praf de sare, cateva picaturi de suc de lamaie- cam 1 lingurita, 1 lingurita amidon alimentar, 110 g migdale fulgi daca gasiti, daca nu, eu am luat migdale intregi si le-am maruntit in robot. Mai avem nevoie de 225 ml frisca, 1 plic intaritor frisca, 1 zahar vanilat, 1 lingurita esenta de vanilie, amestec de fructe de padure.

Mai inainte de toate, cateva reguli ca sa va iasa bezeaua tapana. Cea mai buna bezea o obtinem din albusuri care au stat 3-4 zile la frigider, iar cu 1 ora inainte sa ne apucam de treaba, le scoatem din frigider pentru a ajunge la temperatura camerei. Albusurile trebuiesc foarte bine separate de galbenusuri, nici un fir de galbenus nu trebuie sa se scurga in albus pentru a nu compromite bezeaua. Apoi vasul in care batem bezeaua, trebuie inainte bine degresat si uscat. Cuptorul se preincalzeste cu 20 de minute inainte, dar cand bagam bezeaua, focul se reduce la minim, iar tava o bagam pe treapta cea mai de sus, deci cat mai departe de flacara. Mare atentie va rog la aceasta ultima regula, ca nu cumva sa se arda bezeaua si sa compromiteti reteta.

Acestea fiind zise, sa vedem cum procedam: batem albusurile cu un praf de sare. Cand incepe sa se lege bezeaua, adaugam pe rand cate o lingura de zahar, continuam baterea dupa fiecare lingura pentru a se topi zaharul cat mai bine. Punem esenta de vanilie, sucul de lamaie si amidonul alimentar.
Inarmati-va cu multa rabdare, albusurile se bat cel putin 10-15 minute, cand luati intre degete bezea, trebuie sa nu se simta zaharul deloc, abia atunci si cand rasturnati vasul cu susul in jos iar bezeaua nu pica,  va opriti din mixat. Tare mi-ar fi fost de folos la reteta aceasta un KitchenAid🙂
Tapetam o tava de 30*40 cu hartie de copt, peste ea punem jumatate din cantitatea de migdale. Peste migdale, cu ajutorul unei spatule punem bezeaua si o nivelam sa obtinem aceeasi grosime peste tot. Deasupra bezelei, imprastiem si restul migdalelor.
Dam tava la cuptor si ma repet, la flacara cea mai mica si pe treapta cea mai de sus, cat mai departe de flacara. Subliniez aspectul acesta, fiind foarte important ca bezeaua sa ne iasa alba si frumoasa.
Tava se tine in cuptor cam jumatate de ora, in functie de cuptorul fiecaruia, este necesar totusi sa verificati din cand in cand. Bezeaua este gata cand exteriorul este tare, crocant, dar ramane alb.
Dupa ce oprim focul, se lasa in cuptor sa se raceasca cam un sfert de ora si abia apoi se scoate din cuptor si se lasa pana se raceste de tot.
Se bate frisca cu intaritorul si cu zaharul vanilat. Fructele de padure, daca sunt congelate, se scurg intai, se dau deoparte cateva fructe pentru decor, iar cele ramase se amesteca usor cu 1-2 linguri zahar.
Punem pe masa un prosop usor umezit, peste el o foaie de copt. Tinand cu grija tava, rasturnam peste prosop si hartia de copt, bezeaua racita. Dezlipim foaia cu care a stat in tava. Rasturnam frisca deasupra foii de bezea, o nivelam pe toata suprafata bezelei, evitand sa o intindem spre marginile foii. Presaram fructele de padure scurse de zeama.
Ajutandu-ne de prosop, rulam foaia incet si cu grija sa nu se rupa. Cu ajutorul unei palete, mutam rulada pe un platou, o ornam cu fructele de padure ramase si cu un pic de frisca. Eu am adaugat si trei feliute de portocala trase in unt in care am topit o lingura de zahar.
Se da rulada la frigider pentru 3-4 ore dupa care puteti taia si servi.
Bon Apetit!

Si rezultatul final:

rulada din bezea cu fructe de padure

rulada din bezea cu fructe de padure

Poftiti de va serviti cu o feliuta virtuala:

si varianta fara frisca, doar fructe de padure

2 responses »

  1. Ioana spune:

    Hmm arata foarte apetissant in poza,si e o reteta foarte usoara,trebuie sa o probez si eu merita incercata!!!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s