Tort cu crema bavareza

tort cu crema bavareza

tort cu crema bavareza

tort cu crema bavareza

tort cu crema bavareza

O crema fina, parfum de zmeura si o atingere de scortisoara! Ce poate fi mai bun?!
Multumirile se duc catre Anda Calinici :* !

Ingrediente:

Pentru blatul de zmeura:

157 g faina, 5 g praf de copt, 1 praf de sare, 95 g zahar pudra, 70 ml ulei, 75 g zmeura piure, 35 g ou, 145 g albus (4), 105 g zahar.

Batem oul si il amestecam cu piureul de zmeura.
Stiu ca e cam aiurea cu gramajul la ou, dar ca sa va vin in ajutor, un ou mare cantareste intre 60-70 g. Eu am batut un ou si l-am impartit in jumatate, juma la acest blat, cealalta jumatate, la blatul de cacao.

Adaugam uleiul in fir subtire si omogenizam usor. Adaugam faina cernuta in ploaie, zaharul pudra, praful de copt si sare. Se amesteca foarte usor.

Albusurile le batem spuma impreuna cu zaharul, pana devine lucios  si le omogenizam cu aluatul, adaugand cate putin si amestecand de jos in sus.

Coacem in cuptorul preincalzit la temperatura medie (175 grade)  intr-o forma de tort cu diametru de 24 cm, 25-30 minute.

Pentru blatul de cacao:

127 g g faina, 30 g cacao, 5 g praf de copt, 1 praf de sare, 95 g zahar pudra, 70 ml ulei, 75 ml lapte, 35 g ou, 145 g albusuri -4, 105 g zahar.

Batem oul cu laptele, turnam uleiul in fir subtire si omogenizam.

Cernem faina si o adaugam in ploaie, impreuna cu zaharul pudra, cacao,  sare si praful de copt. Amestecam usor.

Albusul il batem spuma impreuna cu zaharul. Incorporam cate putin in aluat amestecand de jos in sus.

Coacem in cuptorul preincalzit in forma de tort diametrul de 24 cm, 25-30 minute. Sau pana trece proba scobitoarei.

Crema bavareza:

110 g smantanta pentru frisca, 1 baton scortisoara, 2 linguri esenta vanilie sau jumatate baton, 15 g zahar, 3 galbenusuri, 4 g gelatina granule, 225 g ciocolata alba, 180 g frisca batuta.

Smantana lichida impreuna cu scortisoara si vanilia se pun pe foc pana dau in clocot, dupa care se acopera si se lasa sa se infuzeze 20 minute.

Galbenusurile se bat bine cu zaharul pana se deschid la culoare si devin cremoase.

Hidratam gelatina in 50 ml apa rece. Ciocolata rupta bucatele o punem intr-un vas uscat si curat.

Batem frisca si o dam la frigider.

Dupa cele 20 de minute, strecuram smantana, o cantarim si completam sa avem 110 g.
O punem din nou pe foc pana da in clocot, apoi o adaugam usor peste galbenusuri, in fir subtire, amestecand tot timpul.

Se pun iar pe foc, amestecand pana se ingroasa usor. Tragem de pe foc, adaugam gelatina amestecand, iar cand e dizolvata complet, adaugam ciocolata si amestecam. Daca dupa 30 de secunde, ciocolata nu s-a topit, punem inapoi pe foc mic.

Cand crema englezeasca de mai sus ajunge la temperatura camerei, incorporam frisca, amestecand usor cu o lingura de lemn.

Pentru merele caramelizate:

4-5 mere curatate de coaja si taiate cubulete, zeama de la jumatate de lamaie, 60 g zahar, 30 g unt.

Stropim merele cu zeama de lamaie. Intr-o tigaie caramelizam zaharul, apoi adaugam untul. Imediat ce acesta s-a topit, adaugam merele si marim focul. Lasam cateva minute sa se caramelizeze dar sa-si pastreze forma, nu le vrem piure.

Pentru sirop:

150 ml apa, 30 g zahar, 1 lingurita ceai de scortisoara.

Pentru ceaiul de scortisoara, amestecam o ceasca de apa fierbinte cu 1 lingurita de miere si jumatate lingurita scortisoara. Lasam sa se infuzeze 5-10 minute. Sau putem inlocui ceaiul cu rom.

Apa si zaharul le dam intr-un clocot, adaugam ceaiul, acoperim si lasam la infuzat 5 minute. Strecuram.

Montare:

Taiem blaturile in doua foi pe orizontala si folosim  doar cate o foaie din fiecare. Jumatatile ramase, le putem congela.

Asezam inelul de tort, fixam in el blatul de cacao, insiropam cu jumatate din sirop.

Punem peste el jumatate din mere, iar  peste mere, intindem jumatate din crema.

Deasupra punem blatul de zmeura, insiropam, continuam cu mere si crema.

Dam la congelator 3-4 ore. Decoram dupa gust.

Usor, delicat si parfumat!
Bon Apetit!

tort cu crema bavareza

tort cu crema bavareza

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s