Tort St. Honore

Tort St Honore

Tort Saint Honore

Ingrediente:

Pentru aluat: 230 g faina, 100 g unt, 40 ml apa rece, un praf de sare, 1 galbenus.

Pentru choux a la creme: 250 ml apa, 60 ml ulei,  140 g faina, un praf de sare, 2 linguri de zahar, 3 oua.

Pentru crema: 2 oua, 350 ml lapte, 150 g zahar, 3 linguri cu varf amidon alimentar, un pliculet gelatina dr oetker, esenta de vanilie, 75 ml frisca lichida.

Pentru decor: 100 ml frisca, 150 g zahar, praf de cacao, capsuni, ciocolata topita.

Facem un aluat nisipos din faina, sare si unt, adaugam galbenusul si apa rece treptat si framantam pana devine omogen si nu se lipeste de maini. Invelit in folie alimentara il dam la frigider cel putin 30 de minute sau pana avem si aluatul pentru choux gata.
Intindem pe tava mare de la aragaz o foaie rotunda de aprox 24-26 cm, cu posul trasam un inel sau o spirala din aluatul de choux in interiorul foii de tarta cam la un cm distanta fata de margine.

SAM_3883

Dam tarta la cuptor  30 de minute. Tot acum, pe spatiul ramas liber din tava, putem da si choux-urile la cuptor sau le putem face separat. Eu am preferat sa le fac separat, mai ales ca le-am facut in zile dferite.

Pentru choux: punem pe aragaz la foc mare, apa, uleiul, zaharul si sarea. Cand incep sa fiarba, reducem focul si adaugam faina in bloc. Mai lasam pe aragaz cam 2 minute timp in care amestecam bine.

Lasam sa se racesca complet inainte de a adauga ouale unul cate unul, fiecare dupa ce a fost incorporat complet cel dinainte.
Cu ajutorul unui pos formam chouxurile pe o tava acoperita cu hartie de copt, cat mai egale si la distanta de 2 cm intre ele.

Dam tava la cuptor pentru 30 de minute pe treapta din mijloc la foc mare in primele 15 minute apoi reducem flacara. Sub nici o forma nu deschidem usa cuptorului in primele 20 de minute. Oprim focul dupa ce s-au rumenit frumos capatand o culoare aurie. Cu un scobitor intepam fiecare choux in parte si le lasam in cuptor cu usa inchisa sa se raceasca complet.

Crema: fierbem laptele si-l lasam sa se raceasca putin, intre timp batem ouale cu zaharul pana ce se topeste complet zaharul, apoi adaugam si amidonul si omogenizam. Adaugam laptele in fir subtire. Mutam compozitia inapoi pe foc si amestecam pana ce incepe sa se ingroase crema, oprim focul si adaugam gelatina hidratata anterior in 75 ml apa rece timp de cateva minute si topita la foc mic, Atentie, Nu lasam sa ajunga la punctul de fierbere.

Cand s-a racit, adaugam usor frisca batuta anterior. Apropos, crema asta cam aduce cu creme ole de la dr oetker🙂

Asamblare: Spargem gogoselele cu varful posului, le umplem cu crema; cu restul de crema, umplem tarta in interiorul inelului, deasupra cremei de vanilie, decoram cu frisca. Caramelizam zaharul cu un pic de apa cat sa-l umezeasca , mare atentie sa nu se arda caramelul cum am patit eu cu prima tura; cand s-a caramelizat, luati de pe ochiul aragazului pentru ca altfel continua sa fiarba.

Fiecare gogosica o trecem cu fundul prin caramel si apoi o lipim pe inelul de pe tarta. Dupa ce am lipit si ultima gogosica, turnam restul caramelului cu o lingura peste fiecare gogosica in parte. Am tras cateva fire de zahar caramelizat pe care le-am folosit la decor.

Pudram cu un praf de cacao, capsuni trase prin ciocolata si firele de zahar caramelizat.

Foarte foarte buna aceasta tarta dedicata patronului brutarilor, crema racoroasa de vanilie si caramelul fac o combinatie taaareee delicioasa!

Bon Apetit!

Tort St Honore

Tort St Honore

Tort St Honore

Tort St Honore

Tort St Honore

Tort St Honore

Tort St Honore

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s