Friptura de miel

friptura de mielInspirata fiind de Laura Laurentiu si de blogul ei http://www.retetecalamama.ro, anul asta am facut friptura de miel combinand reteta mea de marinata si adaptand un pic reteta de marinata a Laurei Laurentiu.

Ingrediente:
2 pulpe de miel,
Pentru marinata:1 ceapa taiata julien, 1 morcov taiat rondele,1 pahar de vin rosu, 4-5 foi de dafin, 3-4 catei de usturoi, piper boabe, mustar boabe, 1 lingurita chimen, 1 lingurita rozmarin praf, 1 lingurite boia de ardei iute,ulei de masline
Pentru sosul cu care ungem pulpele: 1 lingurita piper macinat,  jumatate lingurita rozmarin praf, 3 catei usturoi maricei, 2 linguri otet balsamic, 1 lingura de sare de mare grunjoasa, jumatate lingurita boia de ardei
Pentru sosul de servit: 1 ceasca vin rosu, 2 linguri sos worcester.
Pentru garnitura: 700 g cartofi, 1-2 legaturi ceapa verde, 2 linguri zeama de lamaie, boia deardei iute sare de mare, patrunjel verde tocat.

Preparare:
Dupa ce am curatat pulpele de pielite si de grasimi, le-am pus intr-un vas de plastic, am adaugat peste uleiul de masline, boabele de piper si cele de mustar, chimen, rozmarin ( de mentionat ca anul asta nu am avut frunze proaspete de rozmarin ca le-as fi preferat), boia, foile de dafin, usturoiul taiat rondele, ceapa si morcovul.
Am turnat peste toate vinul rosu si am completat cu apa pana s-au acoperit pulpele. Am acoperit cu folie alimentara si am dat la frigider. Avand in vedere ca la noi friptura se serveste in Duminica de Pasti, am lasat pulpele in marinata de sambata seara pana a doua zi.

A doua zi, am scos pulpele din marinata, am indepartat ceapa, morcovii si usturoiul.
Intr-un bol, am amestecat, sarea, usturoiul tocat marunt, boia, piperul, otetul balsamic si jumatate lingurita rozmarin, pana s-a format o pasta omogena.

Cu aceasta pasta am uns bine pulpele. Le-am lasat in tava sa se odihneasca cam jumatate de ora.

Apoi am adaugat 1 ceasca de apa, am sigilat tava cu o folie de aluminiu si am dat-o la cuptor pentru o ora. Dupa o ora, se intorce carnea pe partea cealalta, se mai completeaza cu apa daca este nevoie, se acopera la loc si se mai lasa in cuptor alte 45 de minute.
Dupa acest timp, se inderteaza folia si, asa cum am invatat de Laura, se inteapa carnea cu furculita cat mai adanc; daca ies sucuri clare, friptura este gata; altfel, daca iese si sange, se mai lasa la cuptor 15-30 de minute.
Se unge cu sosul din tava si se mai lasa cat sa se rumeneasca.
Se scoate pe un platou si se feliaza dupa 15 minute.

Pentru sos, se adauga in tava in care s-a facut mielul, vinul si sosul worcester, se pune tava pe flacara de la aragaz si cu o lingura racaim resturile ramase in tava. Dupa ce s-au desprins, strecuram sosul intr-o craticioara si se fierbe pana ce s-a redus la jumatate.

Am servit aceeasi garnitura ca si la friptura de pui:
Curatam cartofii si ii fierbem intregi.
Dupa ce au fiert, ii taiem rondele, presaram cu sare de mare, stropim cu ulei de masline si zeama de lamaie, boia de ardei.
Tocam ceapa verde si o adaugam peste cartofi.
Amestecam bine si punem intr-o tava de yena si dam la cuptor pentru 40-45 de minute pana capata o culoare aramie frumoasa.
Bon Apetit!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s