Gougeres

GOUGERES

gougeres

gougeres

Gougeres seamana cu gogoselele de profiterol doar ca sunt umplute cu branzeturi si optional si cu verdeturi. Un aperitiv deosebit servit de obicei alaturi de un vin alb sec sau demisec. Branzeturile folosite sunt de cele mai multe ori gruyere, cheddar, parmezan, cascaval clasic, comte, emmentaler.

Ingrediente:

120 ml lapte, 115 g unt taiat cubulete, 120 ml apa, jumatate lingurita sare, 200 g faina, 4 oua plus unul pentru uns; pentru umplutura: 200 g branza gruyere, eu am folosit si 200 g crema de branza cu verdeturi dar se poate folosi in loc smantana atat cat este necesar ca amestecul sa devina onctuos si sa alunece prin posul cu care vom umple micile gougeres, cateva frunzulite de patrunjel, busuioc, chives.

Punem pe foc laptele cu apa, untul si sarea la foc mare, cand incep sa fiarba, reducem focul si adaugam faina deodata toata. Amestecam bine cu lingura de lemn si mai lasam pe foc amestecand tot timpul cam 2 minute pana vedem ca pe fundul vasului ramane o urma albicioasa.

Luam de pe foc si lasam sa se raceasca complet.
Adaugam ouale unul cate unul, il adaugam pe urmatorul abia dupa ce primul a fost incorporat complet. Cu un pos sau cu doua linguri, formam mici gogosele pe o tava tapetata cu hartie de copt si le ungem cu oul batut.

Dam tava la cuptor  pentru 30-35 de minute pana devin aurii. Atentie, in primele 15-20 de minute nu se deschide cuptorul sub nici o forma. Dupa 15 minute se reduce focul. Inainte sa oprim focul, este bine sa rupem o gogosica in jumatate pentru a vedea daca sunt uscate in interior, daca aluatul este moale, mai trebuiesc lasate. Dupa ce am oprit focul, cu un scobitor  intepam fiecare gougere in parte pentru a ajuta aburul sa iasa si le lasam in cuptor sa se raceasca complet. In felul asta nu riscam sa se dezumfle.

Spargem micile gougeres cu ajutorul posului pe fundul acestora si le umplem cu amestecul de branza si verdeturi. Cand le servim, presaram un praf fin de piper cayene pentru un plus de savoare.

O alta varianta ar fi sa amestecam branza razuita direct in aluat, formam gougeres, le ungem cu ou, presaram pe deasupra un pic de cascaval sau parmezan si le dam la cuptor.

Bon Apetit!

GOUGERES

GOUGERES

 

 

 

 

Lasă un comentariu