Garam Masala
Am tot cautat de curand sa cumpar acest amestec indian de mirodenii, si nu numai ca nu am gasit, dar nici nu auzise careva de el. Sincer, din punctul meu de vedere, ar trebui sa devina foarte cunoscut. Are un parfum deosebit si confera o savoare atat de placuta si exotica retetelor.
Prin urmare, m-am hotarat sa mi-l fac singura. Si aici a fost o problema, ca nu am rasnita, de bifat in viitorul apropiat 🙂 .
Dar am pus condimentele gramajoara pe o folie alimentara, am acoperit tot cu folie, si am batut pe un fund cu ciocanelul de snitele. Apropo, e terapeutic :). Asa ca daca nervii nu va dau pace, luati de pisati condimente 😀
Acest amestec de mirodenii, este specific bucatariei din India, Pakistan, Bangladesh. Contine condimente picante, iar termenul de garam masala, semnifica condimente fierbinti, aratand astfel efectul pe care il au asupra organismului, de a-l incalzi. Exista foarte multe variante ale acestui amestec, se foloseste asociat cu preparate de miel, pui, peste, fructe de mare, etc. Mai multe informatii, gasiti si pe blogul lui Radu Popovici: condimenteweb.
Eu am preferat sa-l obtin la rece, dar se poate prepara si prajind intr-o tigaie, cardamonul- daca aveti pastai, cuisoarele intregi, piperul boabe si chimionul. Apropo de chimion, multi fac confuzie intre chimion si chimen, dar ele sunt doua condimente diferite. Iar daca nu gasiti la raionul de condimente, chimion, mergeti la plafar si cereti un ceai de chimion 🙂

Ingrediente: jumatate lingurita boabe de coriandru, jumatate lingurita chimion, jumatate lingurita seminte mustar alb, jumatate lingurita nucsoara, jumatate lingurita chimen, 2 lingurite scortisoara macinata, 1 lingurita cuisoare intregi, 1 lingurita piper negru macinat, 3 sferturi lingurita cardamon macinat de la Fucks.

Mirodeniile intregi le-am pus cum va spuneam, pe o folie alimentara, le-am invelit cu aceeasi folie si le-am ciocanit bine cu ciocanelul de snitele pana le-am pisat cat mai bine. Daca aveti o rasnita, treaba e mult mai usoara.
Se amesteca apoi cu mirodeniile pisate si gata, aveti Garam Masala.
Se pune amestecul intr-un borcanel, acoperiti cu un capacel sau cu folie alimentara, si pastrati la frigider.
Nu va pot spune ce de arome va umplu bucataria. E o placere sa gatesti cu acest condiment si sincer, nu cred ca voi cumpara vreodata gata preparat. Spor va doresc!

Lasă un comentariu