Curcan umplut

curcan umplut

 

Avem nevoie de:

1 curcan de 4-5 kg (al meu a fost saracu cam atletic la viata lui :D), 300 g unt topit, plus 4 linguri unt moale pt uns, 1 sticla de vin alb sec sau demisec, 200-250g paine taiata cubulete, 150 ml lapte, ficatul curcanului, 200-250 g bacon, 1 ceapa tocata, 1 lingurita cimbru, 300 g ciuperci pleuratos sau champignon, sare si piper dupa gust, coaja rasa de lamaie, 2 oua batute, jumatate pahar vin rosu sec sau demisec.

Mai avem nevoie de tifon pentru scurs branza, cam jumatate de metru si sforicica de legat.

Spalam bine curcanul, il stergem cu un servet si il lasam la temperatura camerei 1-2 ore.

Topim untul si il amestecam cu vinul alb. Panza o scufundam in acest amestec si o lasam pana in momentul cand vom da curcanul la cuptor.

Tragem aripile sub curcan si le prindem, pielea de la gat o tragem in sus si o prindem cu scobitori ca sa nu iasa umplutura.

Condimentam bine curcanul pe interior cu sare si piper, dupa care introducem umplutura fara sa o presam sau sa o inghesuim prea mult deoarece riscam sa nu se faca bine si mai bagam si niste bacterii.

Apropo, incepem sa umplem curcanul doar inainte de a-l baga in cuptor.

Umplutura:

Painea taiata cubulete o amestecam cu laptele cald si coaja rasa de lamaie.

Calim baconul, adugam ceapa taiata cubulete, apoi ciupercile si ficatul tocat la cutit cubulete.

Amestecam totul cu painea si laptele, condimentele si la urma oul batut.

Dupa ce umplem curcanul, il prindem si la fund cu scobitori, tragem picioarele pe langa corp si le legam.

Frecam bine pielea curcanului cu sare si piper, ungem cu cele 4 linguri de unt, il asezam in tava cu pieptul in sus, apoi il acoperim cu panza inmuiata in vin si unt.

Asezam curcanul in cuptorul preincalzit cu picioarele in fata.

Din 30 in 30 de minute, pensulam panza si partile expuse ale curcanului cu amestecul de  unt sau putem chiar turna o mica cantitate cu un polonic.

Dupa 2 ore, indepartam cu grija aceasta panza. Ungem curcanul cu sucurile din tava si cu amestecul de unt.

In total timpul de gatire este de 3-4 ore, socotim cam 45 de minute pentru fiecare kilogram; sau daca aveti termometru, dupa 2 ore jumatate de la inceputul gatirii, il introduceti in pulpa evitand osul, cand ajunge la 165 grade sau cand lichidul scurs este incolor, curcanul nostru este gata.

Il lasam acoperit cu folie de aluminiu sa se odihneasca timp de 20 minute, timp in care facem sosul.

Cu o lingura de lemn, indepartam grasimea din tava, iar sosul ramas, il subtiem cu jumatate pahar vin rosu, jumatate pahar apa sau supa; cu lingura de lemn raschetam toate bucatelele de carne ramase lipite de tava, amesteca si cu 1 lingura amidon, sos soya si dam in clocot. Strecuram si servim alaturi de piureul de cartofi cu usturoi, o minunatie!

 

curcan umplut

 

 

 

 

 

 

Lasă un comentariu