Mucenici

MUCENICI

MUCENICI

MUCENICI

MUCENICI

MUCENICI

MUCENICI

mucenici

Luna martie ne aduce cele 9 babe iar in a 9 a zi, noi romanii sarbatorim si Sfintii 40 de mucenici, jertfiti pentru credinta lor in cetatea Sevastiei. S-a pastrat traditia ca in aceasta zi sa se dea de pomana mucenici pentru pomenirea mortilor dar si pentru sanatate.
Pentru cei care tineti post, va recomand aceasta reteta foarte foarte buna:

https://pasiunilealynei.wordpress.com/retete/prajituri/prajituri/mucenici-de-post/

Eu nu m-am putut hotari anul acesta, asa ca am ajuns la un compromis si am pregatit 20 de mucenici de dulce si 20 de post. Va invit sa incercati ambele retete pentru ca sunt foarte foarte bune, fragede, pufoase, aromate, se topesc in gura, nu alta.

Ingrediente pentru 20 de mucenici:

1 kg faina, 50 g drojdie proaspata sau 14 g uscata, 3 oua mari, 230 g zahar, 400 ml lapte, 150 g unt (sau 150 ml ulei), 1 lingurita sare, coaja rasa de lamaie sau portocala, esenta de vanilie, 2 oua pentru uns.

Sirop:

800 ml apa, 400 g zahar, coaja rasa de lamaie sau portocala, esenta de vanilie.

Miere pentru uns mucenicii, 300 g nuci macinate.

Preparare:

Facem o maia din drojdie, cateva linguri de lapte caldut (nu fierbinte), 2 linguri de faina si 2 linguri de zahar. Lasam la loc caldut cam 15 minute sa creasca.

In mijlocul fainii, punem maiaua si amestecam usor. Adaugam ouale pe care le-am batut in prealabil cu zaharul, razatura de lamaie si incepem sa amestecam.
Turnam laptele caldut incet si continuam sa amestecam. Adaugam si untul topit in fir subtire si framantam pe masa unsa cu  ulei, pana ce nu se mai lipeste aluatul de mana. Un sfat, daca vreti sa iasa mucenicii pufosi, nu presarati deloc faina pe blatul de lucru. Ajutati-va in schimb de ulei.

Transferam aluatul intr-un lighenas, ungem cu putin ulei ca sa nu se lipeasca folia alimentara pe care o punem peste aluat, acoperim cu un prosop si lasam intr-un loc caldut, lipsit de curenti, pana isi dubleaza volumul.

Impartim aluatul in doua parti egale si apoi fiecare parte din nou in doua. Avem acum patru parti, facem din fiecare cate un sul pe care il impartim in cinci parti cat mai egale.

SAM_4505

Luam fiecare bucata de aluat si cu ajutorul palmelor facem cate un fitil lung pe care apoi il indoim la mijloc, asezam aratatorul la mijlocul fitilului si incepem sa impletim cele doua parti. Formam un cerc si dam forma cifrei opt.

SAM_4511

SAM_4512

SAM_4513

SAM_3670

Le coacem intr-o tava unsa cu ulei si presarata cu faina, in cuptorul preincalzit, pana se rumenesc frumos.

SAM_4516

Intre timp pregatim siropul, fierbem apa cu zaharul, esenta si razatura de lamaie sau portocala. Lasam sa se raceasca.

Scoatem mucenicii si-i scufundam calduti in sirop, ii pensulam cu miere de albine si ii presaram cu nuci.

Pofta buna si o primavara frumoasa va doresc!

MUCENICI

MUCENICI

mucenici

mucenici

MUCENICI

mucenici

Lasă un comentariu