Negresa cu fondant de ciocolata

Negresa cu fondant de ciocolata

O prajitura ciocolatoasa rau, da rau, nu gluma 😛

Pofta sa aveti!

Ingrediente:
1 cana unt (200 g), 120 g ciocolata cu lapte, 350-400 g zahar(dupa preferinte, eu personal, aleg mai putin), 2 lingurite esenta de vanilie, 4 oua,1 pliculet praf de copt, 1  1/2 cana faina, 1/2 lingurita sare, 1 cana nuci (200 g).

Pentru topping:

350 g zahar, 360 g lapte condensat , 360 g fulgi ciocolata semidulce, 340 g fulgi ciocolata cu lapte, 200 g crema bezea (reteta mai jos), 2 lingurite esenta vanilie, 2 cani nuca.

Pentru crema de bezea:
100 g unt, 2 albusuri, un praf de sare, 75 g zahar, 50 g ciocolata alba.

Blatul:
Topim untul si ciocolata la bain-marie sau la cuptorul cu microunde, amestecand din 10 in 10 secunde. Omogenizam bine. Dam la o parte de pe foc, adaugam zaharul si esenta de vanilie, apoi ouale pe rand, amestecand foarte bine.
Adaugam treptat faina amestecata cu praful de copt si sarea.
La final, dupa ce s-a incorporat bine faina, adaugam si nucile maruntite grosier.

Tapetam o tava 32 cm*22 cu hartie de copt si dam la cuptorul preincalzit la 175 grade C pentru 25-30 de minute. Este gata, atunci cand apasand usor cu degetul, blatul nu mai revine la loc.

Crema de bezea:

Topim cicolata cu o lingurita de ulei pe baie de aburi, apoi o lasam sa se raceasca.
Albusurile le batem cu sarea si zaharul pe baie aburi, pana ce albusurile sunt aproape fierbinti la atingere, iar zaharul este dizolvat. Nu trebuie sa ne oprim deloc din batut pentru a avea bezea si nu doar albusuri batute.
Luam albusurile de pe abur si continuam sa le batem la mixer pana aproape s-au racit (minim 10 minute).
Untul taiat cubulete, se adauga peste bezea cub cu cub; daca raman bucatele de unt sau pare ca s-a taiat, continuam sa batem la viteza mai mare, crema isi va reveni.
La urma incorporam si ciocolata topita.

Topping:

Intr-o cratita combinam zaharul, laptele condensat si untul taiat cuburi, punem pe foc potrivit pana dau in clocot, amestecand constant. Reducem focul si mai lasam sa fiarba 5 minute.
Luam de pe foc si adaugam amestecand ciocolata; dupa ce s-a topit ciocolata, adaugam crema de bezea, esenta de vanilie si nucile tocate grosier.
Intindem peste blatul de negresa  inca calda. Dam la congelator 3 ore sau pana se intareste.
Taiem in cuburi (sau cum poftim)  si o pastram la frigider.

Bon Apetit!
Putin cam migaloasa aceasta prajitura, dar va asigur ca merita.
P.S. Desi eu am redus cu 200 g zaharul pt topping fata de reteta originala, tot mi s-a parut ca ar mai fi mers redus cu 50-100 g, dar eu in general nu ma omor dupa prajiturile foarte dulci :P, asa ca…

 

 

Lasă un comentariu