Tarta cu afine

TARTA CU AFINE

tarta cu afine

 

Ce poate fi mai delicios decat o tarta cu aluat fraged, o crema de vanilie fina si delicata si afine dulci acrisoare?!
O tarta pe care am pregatit-o de Craciun, usoara aerata si foarte putin dulce. Minunata, o incantare!

Ingrediente:

Pentru aluat:
175 g faina, 100 g unt taiat cubulete la temperatura camerei, 25 g zahar, 1 ou separat, iar albusul foarte putin batut cu furculita.

Pentru crema:
200 ml lapte,  o pastaie de vanilie sau esenta mai concentrata, 25 g amidon, 50 g zahar, 3 galbenusuri, 200 ml frisca lichida.

In plus, 375 g afine, jeleu rosu dr oetker.

Preparare:

Amestecam faina , un praf de sare, untul si zaharul  cu mana pana obtinem un aluat nisipos. Adaugam galbenusul si mai amestecam putin pana se omogenizeaza. Daca aluatul este prea uscat, adaugam putin albus.
Nu este necesar sa-l amestecam mult, altfel se va intari. Il transferam intr-o folie alimentara, il presam cu mana pana are o grosime de 2 cm si-l lasam la rece cel putin 30 de minute.
Ungem o forma de tarta cu unt si presaram cu faina ; cu ajutorul sucitorului intindem o foaie din aluat si tot cu ajutorul sucitorului o transferam in forma.
Cu degetele presam pe marginile formei aluatul si taiem surplusul.
Asezam pe mijlocul tartei un cerc de hartie de copt peste care punem fie pietricele curate sau boabe de fasole crude.
Dam tava la cuptorul preincalzit pentru 15-20 minute la foc mediu pana cand aluatul se simte uscat la atingere.
Indepartam foaia de copt si pietricelele, ungem tarta cu albusul batut si o intoarcem inapoi in cuptor pentru 5-8 minute sau pana devine aurie.
O scoatem din cuptor si o lasam sa se raceasca.

Pentru crema: intr-o cratita, amestecam laptele cu vanilia, amidonul si jumatate din zahar si incalzim usor pe foc 1-2 minute amestecand continuu. Daca am folosit pastaie de vanilie, o scoatem din lapte, cu un cutit o taiem de-a lungul si tot cu ajutorul cutitului, scoatem semintele pe care le adaugam inapoi in lapte.

Galbenusurile le batem cu restul de zahar. Cand devin pufoase, adaugam in fir subtire laptele fierbinte, amestecam usor, apoi transferam intr-o cratita curata, toata compozitia.
Punem inapoi pe foc mediu 2-4 minute, amestecand continuu. O lasam sa se raceasca, dupa care incorporam frisca batuta cu 1-2 linguri de zahar pudra si vanilie. Eu de regula, mai adaug si 1 lingura de smantana pentru a se lega mai repede frisca si a deveni mai groasa, dar nu e obligatoriu.

Crema racita se pune peste tarta si se acopera cu afine.
Dizolvam jeleul in 100 ml apa calda si pensulam fructele.
Optional, pudram cu zahar pudra si decoram cu frunzulite de menta sau… mandarine 🙂
Bon Apetit!

TARTA CU AFINE

TARTA CU AFINE

tarta cu afine

Lasă un comentariu