Cozonac Rosenkrantz

rosenkrantz1

rosenkrantz

rosenkrantz
Cozonac Rosenkrantz

 

In ajun de Craciun vreau sa va doresc sa petreceti  Craciunul cu liniste in suflet, sa uitati de stresul cotidian si sa va umpleti sufletele de pace! Sa intampinati Nasterea Domnului cu Multa bucurie si fie ca Nasterea Sa sfanta sa ne lumineze drumul in viata!

Un cozonac crocant datorita caramelului, dar moale si pufos la interior si deosebit de delicios!

Ingrediente:

Aluat:
400 g faina, 2 oua, 75 g zahar, 2 pliculete zahar vanilat, coaja rasa de lamaie sau de portocala – eu am folosit de portocala, esenta de rom, 110 ml lapte, 1 pliculet drojdie uscata de la dr oetker, un praf de sare.

Crema de unt:
130 g unt, 150 g zahar, 70-80 g nuca, 180-200 g zahar pentru caramelizat.

Preparare:

Prima data am maruntit nucile in robot, nu mult, doar putin, am lasat bucatele mai mari.

Luam apoi o cratita cu diametrul de 24 cm si punem zaharul de caramelizat (250g) pe foc, il lasam sa se topeasca, amestecand tot timpul cu o lingura de lemn. Trebuie sa avem grija sa nu se arda caramelul.
Tapetam cratita uniform cu zaharul topit si lasam deoparte. Nu va faceti griji daca crapa caramelul pe peretii cratitei.

Batem untul cu zaharul pana se formeaza o crema.

Pentru aluat,  cernem faina si punem in mijlocul ei ouale, coaja rasa de portocala, un praf de sare,  esenta de rom si zaharul vanilat. Separat, amestecam laptele caldut cu 75 g zahar, drojdia si amestecam pana se dizolva drojdia. Adaugam laptele peste aluat si framantam. Si framantam cam 10-15 minute, dupa care, FARA SA LASAM LA DOSPIT, formam cozonacelul.

Intindem o foaie dreptunghiulara cu dimensiunea de 25/36 cm, intindem uniform peste ea crema de unt si presaram nucile pana acoperim intreaga suprafata. Le presam usor cu mana sa se lipeasca mai bine de crema. Rulam aluatul si il taiem in sase rondele de 6 cm fiecare. Ma rog, la mine dreptunghiul seamana cu ovalul 🙂

Asezam rondelele in cratita tapetata cu caramel , le asezam cinci langa peretele cratitei si una in mijloc lasand suficient spatiu intre ele pentru ca dupa ce stau la dospit, vor creste foarte frumos. De asemeni, avem grija sa le asezam cu capatul exterior al fiecareia inspre cratita, in felul asta ne asiguram ca nu se vor desface.

Lasam la crescut cozonacelul acoperit cu un prosop sau paturica intr-un loc cald si ferit de curenti, cam o ora, o ora jumate.

Dam cozonacelul la cuptorul preincalzit la foc mediu, timp de 35-40 de minute.

Dupa ce am scos cozonacul din cuptor, il rasturnam imediat pe un platou sa nu apuce caramelul sa se intareasca. Daca totusi se intampla asta, puneti pe foc cratita timp de 1 minut.

Arata nemaiponit cu caramelul deasupra si e absolut delicios!

Pofta buna si sa aveti un Craciun minunat! (reteta  preluata de la Gourmandine)

PS. Pentru ca aluatul sa iasa pufos, nu presaram faina pe spatiul de lucru si nici cand intindem foaia. Ne descurcam cu ajutorul uleiului.

rosenkrantz

Lasă un comentariu