Cozonac cu nuci

COZONAC CU NUCI

Si o poza actualizata cu cozonacii de la Craciun 2014:

COZONAC CU NUCI

Reteta aceasta de cozonac o am de la Pokhas si este minunata! Cozonacul iese fraged, pufos de numa numa, se topeste in gura de bun ce e!

Cateva sfaturi inainte pentru reusita:

-In camera in care se framanta cozonacii trebuie sa fie cald

-Ingredientele trebuie sa fie scoase dinainte pe masa ca sa ajunga la temperatura camerei

-Si vasul in care framantam, trebuie sa fie caldut; putem sa-l clatim inainte cu apa fierbinte

-Laptele trebuie sa fie caldut, nu fierbinte

-Langa drojdie, in maia nu adaugam sare

-Faina o cernem de trei ori (foarte important)

-La framantat, ne ajutam de ulei, nu de faina

-In primele 20 de minute dupa ce introducem cozonacii in cuptor, nu deschidem usa cuptorului sub nici o forma)

-La jumatatea timpului de coacere, acoperim cozonacii cu o hartie de copt unsa cu unt sau cu ulei

-Coacem cozonacii la flacara mica, abia spre sfarsit marim focul pentru rumenire

-Pentru a eviata sa ii ardem, punem in cuptor o tava cu apa sub cozonaci

-Dupa ce ii scoatem din cuptor, ii lasam in tavi pe o parte, acoperiti cu un servet umezit sa se raceasca

 

Acestea fiind spuse, pentru 2 cozonaci avem nevoie de:

1 kg faina, 50g drojdie, 300g zahar, 4plicuri de zahar vanilat, 500 ml lapte, 100 ml ulei,100 g unt, 5 galbenusuri, 1 lingurita sare, esenta de rom, coaja razuita de portocala, 400 g miez nuca, 5 albusuri, 5 linguri zahar, 3 linguri cacao. Optional, la umplutura puteti adauga rahat sau stafide, dar in acest caz, scadeti din cantitatea de nuci!

Preparare:

Incalzim laptele pe foc impreuna cu zaharul, amestecam ca sa se topeasca bine zaharul.

Intre timp cernem faina de trei ori asa cum spuneam mai sus.

Facem o maia din drojdie si cateva linguri de lapte caldut (nu fierbinte), peste care adaugam putina faina.
Lasam la loc cald timp de 10-15 minute.

Batem galbenusurile cu sare, coaja de portocala si esenta de rom.

In mijlocul fainii, adaugam maiaua, aducem faina din parti spre mijloc, adaugam galbenusurile batute si restul de lapte.

Si de acum incepe distractia, framantam bine bine de tot, minim 30 de minute, pana obtinem un aluat lipicios dar care se desprinde usor de pe maini. Nu ne folosim deloc de faina la framantat, ci de amestecul de ulei si unt moale, ne ungem mainile cu el si ne luptam parte in parte cu cozonacul 😛 . La sfarsit, il trantim pe masa ca sa scoatem aerul din el, il punem inapoi in castron, il acoperim cu un prosop, patura si il lasam la cald o ora si jumatate sa creasca.
Fericite acelea care au un malaxor, desi trebuie sa spun ca atunci cand framanti cu dragoste, nu simti cum trec cele 30 de minute 😀

Intre timp cat timp creste aluatul, ne ocupam de umplutura:

Batem spuma albusurile cu zahar, apoi le amestecam cu nucile maruntite nu prea tare, dupa placul fiecaruia. Amestecam si cacao si lasam de o parte.

Dupa o ora jumatate, impartim aluatul in doua si apoi fiecare parte inca o data in doua.

Pe masa unsa bine cu ulei, intindem fiecare parte in forma de dreptunghi, ungem cu amestecul de nuca si rulam. Rasucim cate doua intre ele si le asezam in 2 tavi de cozonac tapetate cu hartie de copt unsa cu unt sau direct in tavile unse cu ulei si tapetate cu putina faina.

COZONAC CU NUCI
Lasam tavile acoperite cu un prosop la cald, pana isi dubleaza volumul.
Ungem cozonacii cu galbenus amestecat cu putin lapte, presaram cu zahar tos si ii dam la cuptorul bine incins inainte, pentru 45-60 de minute la foc mic spre mediu. Cu un sfert de ora inainte sa oprim focul, ii acoperim cu hartie de copt sau folie din aluminiu unsa cu unt pentru a nu se arde.
Timpul de coacere depinde de testul scobitorii si de cuptorul fiecaruia, asa ca probati dar sub nici o forma nu deschideti cuptorul in primele 20 de minute.

COZONAC CU NUCI

Acoperim tavile cu un prosop usor umezit si ii lasam sa se raceasca de tot inainte de a-i scoate din forme.

Spor sa aveti si pofta!

Craciun fericit!

 

 

 

Lasă un comentariu