Mucenici de post

mucenici de post

MUCENICI DE POST

MUCENICI DE POST

 

MUCENICI DE POST

MUCENICI DE POST

 

MUCENICI DE POST

MUCENICI DE POST

 

O reteta foarte buna, da foarte buna, pentru care trebuie sa-i multumesc doamnei Laura Laurentiu. Nu este prima reteta pe care o incerc de la dansa si cu siguranta nu va fi nici ultima!
Traditia spune ca in aceasta zi de 9 martie cand sarbatorim Sfintii 40 de mucenici jertifiti pentru credinta in Dumnezeu, sa pregatim si sa impartim 40 de mucenici. Intrucat eu nu puteam si pace sa ma hotarasc daca sa pregatesc de post sau de dulce, am terminat prin a pregati pana la urma, 20 de mucenici de post si 20 de dulce. Pentru cealalta reteta grozav de buna, aveti link aici: https://pasiunilealynei.wordpress.com/retete/prajituri/prajituri/mucenici/

Ingrediente pentru 20 de mucenici:

500 g faina, 70 ml ulei, 100 g zahar, 250 ml suc fanta de portocale sau oricare alt suc de culoare galbena, coaja rasa de lamaie sau portocala, 20 g drojdie proaspata, jumatate lingurita sare.

Pentru sirop:

150 g de zahar, 50 g miere de albine, esenta de vanilie, atata apa cat este necesar pentru ca impreuna cu zaharul si mierea sa avem o cantitate de 300 ml.

200 g nuci macinate, 4-5 linguri de zahar.

Preparare:

De data asta eu, am adaugat toate ingredientele in masina de facut paine, in ordinea lichide si mai apoi faina si drojdia si am lasat-o pe ea sa faca treaba mea. Nu de alta, dar intre timp ma ocupam de cealalta reteta 🙂 .

Daca nu aveti masina, faceti o maia din drojdie, cateva linguri de suc usor incalzit, 2 linguri de zahar si 2 linguri de faina.

Turnati maiua in mijlocul fainii, adaugati zaharul amestecat cu suc, coaja rasa de lamaie si incepeti sa framantati adaugand treptat uleiul. Framantati pe masa unsa bine cu ulei, fara sa presarati faina.

Cand aluatul nu se mai lipeste de maini (cam 15 minute), acoperiti cu folie alimentara si un prosop curat si lasati la loc caldut sa-si dubleze volumul.

Transferam aluatul pe masa unsa cu ulei. Il impartim  in doua parti egale si apoi fiecare parte din nou in doua. Avem acum patru parti, facem din fiecare cate un sul pe care il impartim in cinci parti cat mai egale. Avem 20 de mucenici sau sfintisori.

Luam fiecare bucata si o intindem pe masa cu degetele intr-o foaie subtire. Presaram pe mijloc nuca amestecata cu zahar. Rulam pentru a obtine un sul pe care il rasucim in forma de spirala presand capetele.

SAM_4508SAM_4510

Mai lasam sa creasca acoperit cam o ora. Dam la cuptorul preincalzit.

MUCENICI DE POST

Preparam intre timp siropul amestecand toate ingredientele.

Dupa jumatate de ora, cand mucenicii incep sa se rumeneasca, turnam siropul peste ei si ii dam inapoi in cuptor pana se rumenesc frumos.

Ii scoatem si ii mai presaram cu putina nuca.

Sa aveti pofta pentru ca sunt deliciosi!

MUCENICI DE POST MUCENICI DE POST MUCENICI DE POST MUCENICI DE POST

Lasă un comentariu