Socata

Socata

Socata

SAM_3915

Cand vine primavara iesim si noi din amorteala iernii, simturile se incarca cu energie si ne bucuram din plin de spectacolul naturii. Copacii infloriti, lalele, frumoasele mele lalele si gingasele narcise.
Prospetimea si parfumul florilor de soc, de-ar fi primavara mereu!

Un suc natural si totodata cu efecte benefice asupra sanatatii (depinde totusi de cantitatea de zahar 😛 ) este sucul de soc sau socata. Delicata, parfumata si aromata. Cine mai are nevoie de sucuri din comert cu tot felul de chimicale, cand putem sa avem sucul asta natural, gustos si chiar si acidulat. Eu am folosit 1 kg de zahar, desi data urmatoare cu siguranta voi folosi doar 500 g, acum depinde si de optiunea fiecaruia, daca vreti mai dulce, folositi 1 kg. Cineva imi spunea ca a folosit 500 g si a iesit foarte bun. Ma bate gandul sa incerc si extractul de stevie si promit ca voi reveni cu impresii.

Avem nevoie de:

10 flori proaspete de soc inflorite, 1 kg de zahar sau 500g, 3 lamai, drojdie proaspata- cat o nuca, 5.5-6l apa plata si pet-ul aferent.

Intr-o cratita am pus cam 1 l din apa pe foc cu zaharul, scopul nu e s-o fierbi, ci sa se topeasca zaharul mai usor, imediat ce s-a topit,  luam cratita de pe foc.

Am stors 2 dintre lamai iar pe a 3 a am taiat-o rondele.

Floricelele de soc care te ametesc cu parfumul lor daca le lasi, le desprindem de pe crengute si le dam drumul in apa; adaugam apa cu zaharul, drojdia desfacuta in putina apa calda, sucul si rondelele de lamaie. Amestecam bine, acoperim gura bidonului cu o bucata de tifon sau cu un servetel impaturit in mai multe randuri si legam cu o sforicica, elastic, ce avem. In nici un caz nu punem dop la bidon daca nu vrem sa riscam sa avem peretii tapetati cu socata 😛

Lasam bidonul cu socata undeva la soare pentru 4-5 zile, amestecam in fiecare zi si putem si gusta ca sa ne dam seama cand e suficient de acidulat. Dupa cele 4-5 zile de stat la soare, strecuram socata noastra minunata, o dam la sticle si apoi la frigider cu ea. Cu cat sta mai mult la rece, cu atat devine mai acidulata.

Chiar e minunata si delicioasa rece intr-o zi fierbinte cum au fost deja cateva anul asta.

O vara racoroasa va doresc!

PS. Daca reusesc sa mai gasesc cateva floricele, promit sa revin cu o reteta foarte buna de sirop de socata de la o buna prietena a mea.

Socata Socata Socata

 

 

 

 

 

Lasă un comentariu