Gomboti cu Prune

Ingrediente:

1 kg de cartofi fierti, 500 g faina, 3 linguri gris, 3 oua, prune micute, jumatate cana de  zahar, jumatate lingurita sare, 300 g pesmet, 100-150 g zahar, 100-150 g unt sau ulei, optional scortisoara.

Preparare:

Fierbem cartofii in coaja si ii scoatem cand sunt bine fierti. Ii scufundam in apa rece 2 minute si apoi ii curatam. Ii pisam ca la piure.

Adaugam faina, grisul, sarea, cele 3 oua, jumatate cana de zahar. Framantam bine si daca aluatul este prea lipicios, mai adaugam faina. Lasam aluatul deoparte.

Pregatim fructele. Cu un cutit le taiem pe jumatate si scoatem samburii, avand grija sa nu despartim cele doua jumatati de fruct. Adaugam peste ele 3-4 linguri de zahar si optional putem adauga si un pic de scortisoara.

Impartim aluatul in doua sau trei parti, presaram bine suprafata de lucru cu faina si framantam un pic o parte din aluat, cautand sa-i dam forma de sul. Cu un cutit dat prin faina, taiem sulul cam la distanta de 2 cm.

Pudram bine mainile cu faina si luam fiecare bucatica de aluat taiata si o aplatizam intre palme. Asezam in mijloc o pruna si o impaturim  cautand sa-i dam forma unei galusti intre palme sau invartind-o pe suprafata de lucru la fel cum ne jucam cu plastelina :).

Intre timp, punem o cratita cu apa pe foc, in care am adaugat o lingurita de sare si 1-2 linguri ulei.

Cand apa a dat in fiert, punem cu grija cateva galuste, nu prea multe sa nu se lipeasca intre ele. Ele sunt gata de scos, cand se ridica singure deasupra apei. Le scoatem pe farfurie cu o spumiera.

Intr-o tigaie, topim untul, adaugam pesmetul, zaharul ramas si amestecam pana se rumeneste un pic pesmetul, avand grija sa nu-l ardem. Oprim focul si tavalim galustele prin pesmet.

Optional, le putem pudra cu zahar pudra daca le vrem mai dulci, si le putem servi cu iaurt, smantana, o lingura de dulceata sau chiar alaturi de inghetata.

Cu drag va doresc sa le savurati cu placere!

Si sectiune:

3 răspunsuri »

  1. Acum mai nou le zicem la galusti gomboti?

    Apreciază

  2. Personal nu auzisem de gomboţi, dar uite ca mi-am mai îmbogaţit vocabularul…. Reţeta este întradevăr minunată, şi eu o fac tot la fel poate puţin modificate unele cantităţi. Felicitari pentru blog, te voi mai vizita cu siguranţă.

    Apreciază

Lasă un comentariu