Amandina

amandina

amandina

amandina

amandina

Ingrediente:

Blat: 6 oua, 200 g zahar, 40 ml apa, 40 ml ulei, 3 linguri cacao, 200 g faina, 1 plic praf de copt.

Crema: 3 oua, 1 pachet unt, 100 ml lapte, 100 ml frisca lichida, 150 g zahar, 100 g ciocolata cu lapte, 3 linguri de cacao, 3 linguri esenta de rom.

Sirop: 500 ml apa, 250 g zahar, 2 plicuri capucino ciocolata, 3 linguri esenta rom.

Glazura: 300 g zahar, 1 lingura cacao, 1 linguita zeama de lamaie, 1 lingura miere de albine, apa cat sa umezeasca zaharul.

Pentru blat: batem bine galbenusurile cu uleiul; separat batem albusurile cu un praf de sare. Cand albusurile stau bat, adaugam apa, zaharul si galbenusurile. Amestecam usor cu o spatula cu miscari de jos in sus.
Dupa ce compozitia a devenit omogena, adaugam in ploaie faina, cacao si praful de copt. Turnam aceasta compozitie intr-o tava tapetata cu hartie de copt si o dam la cuptor pentru 30 de minute si verificam cu scobitoarea daca este gata.

Pentru crema, batem ouale cu zahar, lapte, frisca si cacao. Mutam compozitia intr-o cratita si o punem pe foc mic, adaugand ciocolata rupta bucatele si untul taiat cubulete. Amestecam cu un tel pana se ingroasa compozitia. Adaugam si esenta de rom. O lasam sa se raceasca si apoi o dam la frigider pentru 2 ore dupa care o mai mixam un pic sa se omogenizeze.

Pentru sirop: prima data incalzim apa, dupa care intr-o craticioara punem la topit zaharul impreuna cu 2 linguri de apa. Cand zaharul s-a caramelizat bine, adaugam si restul de apa si lasam sa fiarba incetisor pana ce se topeste bine zaharul. In acest moment adaugam capucino si esenta de rom, dam la o parte de pe foc si lasam sa se raceasca.

Pentru glazura: caramelizam zaharul impreuna cu apa cat sa-l umezeasca la foc MIC pana se leaga siropul ca la dulceata. Atentie sa nu ardeti caramelul.
Luam de pe foc si adaugam zeama de lamaie si mierea si mixam la putere maxima pana incepe sa se albeasca. Adaugam cacao, 1-2 linguri de apa fierbinte si mai mixam un pic.  Daca glazura e prea groasa, mai adaugam un pic de apa fierbinte. Glazura trebuie facuta in momentul in care asamblam prajitura.
Asamblarea amandinei: Cu un cutit bine ascutit taiem blatul in jumatate de-a lungul si insiropam ambele jumatati cu sirop distribuit in mod egal. Ungem prima jumatate de blat cu crema distribuita uniform, acoperim cu a doua jumatate si dam prajitura la rece pentru cel putin 4 ore.
Dupa ce scoatem amandina de la frigider,  taiem prajitura in patrate si acoperim fiecare bucatica cu glazura.
Oprim putina crema si cu ajutorul unui sprit formam aveline si ornam cu coji de portocala confiate.
Pentru cojile de portocala, le-am confiat astfel: intai am spalat portocala cu detergent si cu partea aspra a buretelui. Am taiat coaja fideluta si am dat-o pe foc cu apa lasand-o sa dea in fiert si apoi schimband apa. Aceasta operatiune am facut-o de trei ori, dupa care am pus din nou coaja cu apa pe foc si am adaugat 200 g zahar. O lasam pe foc cam 20 minute dupa care o putem folosi la ornat.

Pofta buna!

Reteta am preluat-o de pe gustos.ro

SAM_3124

Lasă un comentariu