Ciorba cu gaina de casa si taitei de casa

ciorba de gaina de casa cu taitei de casa ciorba de gaina de casa cu taitei de casa ciorba de gaina de casa cu taitei de casa

In ultima vreme, am renuntat la a mai cumpara pui/gaini congelate, si am preferat sa cumparam de la cineva gaini crescute la curte.

Gustul mancarii sa stiti ca este muuult mai bun si este si mai bine pentru sanatatea noastra sa incercam sa evitam puii crescuti cu tot felul de chimicale si asa mai departe. Poate nu vom putea noi sa evitam toate e-urile si chimicalele, dar macar acolo unde se poate, sa incercam.
Daca nu aveti cunostinte la tara , sa stiti ca sunt destui tarani care vand gainile la piata sau sunt chiar persoane de la oras care au curte si cresc si vand pasari. Totul e sa aflati o astfel de persoana si apoi ve-ti vedea ca nu prea ve-ti mai cumpara congelate cu osisoare negre vinete. Macar pentru copii si tot se merita sa faceti efortul asta.

Este o ciorba foarte foarte buna si servita alturi de paine de casa, va va crea o stare de buna dispozitie si de multumire .

Ingrediente:

Aripioarele gainii,gatul,spatele, maruntaiele, picioarele, grasimea de la gaina,ousoare (daca are  – acestea se vor pune oricum spre sfarsitul prepararii),  1 ceapa mai marisoara, 2 morcovi potriviti sau unul mai mare, 1 radacina de patrunjel, 1 telina micuta, 1-2 ardei grasi, 3-4 cartofi sau 2 mai mari, 1 l de bors, 1 legatura patrunjel si sau una de leustean, sare.

Pentru taitei: 2 oua, faina cat cuprinde si un praf de sare.

Preparare: 

Punem carnea si grasimea gainii (daca are prea multa, doar o parte din ea – culoarea si gustul ciorbii, vor fi foarte bune) in apa rece cu sare si o lasam sa fiarba pana face spuma. Adunam bine spuma cu o paleta si stergem marginile cratitei. Daca gaina este mai batrana, o lasam sa fiarba mai mult inainte de a adauga legumele sau o putem fierbe la o oala cu presiune.

Tocam ceapa marunt si o adaugam dupa ce am adunat toata spuma. Radacinoasele: morcovii, patrunjelul, telina – le tocam cubulete si le adaugam la mancare.

Cartofii ii taiem cubulete si le dam si lor drumul. Lasam sa fiarba impreuna.

Intre timp, preparam taiteii.
Desi in general nu sunt adepta expresiei “cat cuprinde”, de data asta fac exceptie si intradevar adaugam faina cat cer cele doua oua. Adaugam si un praf de sare si omogenizam framantand putin pana obtinem un aluat nelipicios. Pe masa presarata cu faina, intindem cu facaletul sau sucitorul o foaie subtire.Presaram pe deasupra cu faina si lasam cateva minute sa se usuce foaia.

Rulam apoi foaia intr-un sul, si taiem cam la 0.5-1cm. Aliniem taiteii desfacuti unul langa altul si ii taiem mai mitititei.

taitei de casa taitei de casa taitei de casa taitei de casataitei de casa

Ii scuturam de faina si le dam drumul in ciorbita. Tot acum adaugam si ousoarele.
Dupa ce au fiert taiteii, adaugam si borsul dupa gust, nu trebuie sa-l adaugam neaparat pe tot, de obicei, eu pun in jur de 800 ml. Mai lasam 5 minute sa fiarba, oprim focul si presaram verdeata tocata marunt.

Pofta buna va doresc!

Lasă un comentariu